Mléčné rohlíky s tangzhongem

101489603 1165387630508415 7611333878518644736 o

Ještě vláčnější rohlíky, které déle vydrží? Zkuste recept s tangzhongem.

 Ingredience:

- 400ml smetany 12% (na namočení psyllia) (nebo rostlinná, příp.bezlaktózová smetana)
- 2 lžíce psyllia (vodorozpustná vláknina Indického Jitrocele)
- 100ml mléka (na kvásek z droždí) nebo rostlinné, bezlaktozové mléko
- 24g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 500g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (Mix per Pane)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje (rýžový)

Tanghzong:

- 160g vody
- 60g rýžové bílé (hnědé) mouky

Posypka:

- mák, nebo semínka

Postup:

Nejprve si nachystáme hydrolizovanou rýžovou kaši (tangzhong) tak, že do hrnce dáme 160g vody a 60g rýžové hladké mouky, stále mícháme aby se nevytvořili hrudky a zahřejeme na 65C, po zahřátí ihned odstavíme. Tuto kaši můžeme skladovat v lednici až tři dny a přidávat do pečení.
Než kaše vychladne připravíme psyllium, které přidáme do horké vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustý gel. Z droždí, cukru a 100ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Jak je kvásek bublající nebo má čepičku nalijeme do mísy s psylliem a přidáme ostatní suroviny, včetně vychladlého tangzhongu. Olej přidáváme k těstu až v průběhu hnětení těsta. Z ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které zakryjeme poklopem, víkem, nebo igelitem a necháme na teplém místě cca 50 minut kynout. Těsto by mělo být dvojnásobné. Položíme ho na mírně pomoučený stůl a popřekládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Mouku přidáváme jen co je nutné, aby se s těstem pracovalo na suché podložce.

Těsto rozdělíme na 14 bochánků, z každého uděláme tupý a tenoučký trojuhelník, můžeme si pomoci pizza válečkem, smotáváme od nejširší strany ke špičce, pokud chceme rohlíček zahnutý tak uprostřed nejdelší strany prostředek nařízneme a smotáme. Necháme cca 20 minut dokynout na pečícím papíru na plechu zakrytém igelitem aby neoschly.
Mezitím rozpálíme troubu na 230C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, nebo na dno trouby vložíme pekáč do kterého po nahřátí a vkládání rohlíků nalijeme vařící vodu, aby na začátku pečení vznikla v troubě pára. Jak je trouba nahřátá na max. kapsy vložíme s plechem do trouby, stříkneme je z rozprašovače osolenou vodou, posypeme semínky a pečeme cca 5 min. Troubu máme zapnutou na horní i spodní ohřev. Po 5 minutách vyndáme spodní plech, nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200C, pečeme cca 20-30min. Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku aby vychladly. Pokud víme, že je nesníme, dávám do krabiček na mražák.

Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com

Nutrifree.cz

Tenesito s.r.o. je mladá, úspěšná společnost zabývající se distribucí italských bezlepkových potravin. 

Společnost přinesla na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, mouk, těstovin, sušenek a mnoho dalších specialit.

Řekli o nás

  • Zuzana O.

    Mouky Nutrifree jsou nejlepší pro mé potřeby. Ať už peču chléb, koláč, nebo dort, s moukami Nutrifree dosahuji nejlepších výsledků a chutě ze všech mnou zkoušených značek.

  • 1

Kontakt

  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 +420 775 199 197
  Plzeňská 157/98, 150 00 Praha 5

Sledujte nás