Rozhovor s Vlaďkou Halatovou

47198460 2517921348234590 5666713424378200064 o

Jaké byly její začátky, když zjistila, že bude muset po zbytek života držet bezlepkovou dietu a jaké plány má pro rok 2020?

Vladěna Halatová, lektorka bezlepkových kurzů pečení (včetně Pečeme s Nutrifree), autorka úspěšných kuchařek, máma dvou dětí a celiačka, díky které nám bezlepkové stravování chutná!

Vlaďko, píšeš kuchařky a učíš péct na svých kurzech. Co tě více baví/naplňuje?

"Jedno bez druhého nejde, baví mě vymýšlet recepty a pak mě baví se i s jednotlivci potkávat, je to skvělá zpětná vazba. Navíc se na kurzu i vykecám a pak si jdu domů ráda kuchtit v klidu. Jsem ráda, když lidé z kurzu odchází s aha efektem a pak posílají fotky a jsou rádi, že umí, daří se jim pečení i chutná. To je pro mě ta největší motivace a odměna. V ten moment si říkám má to smysl. Pak je druhá stránka mince a to jsou povinnosti, které k tomu patří a moc mě nebaví, ale nikdo je za mě neudělá. Např. papírování, chystání, domlouvání a shánění např. prostorů na kurzy. Jednání s úřady, splňování podmínek vycházejících ze zákona a samozřejmě nové věci, které se v rámci této činnosti musím naučit a zrovna mě moc nejdou nebo nebaví."

Když už jsme u toho psaní kuchařek, chystáš nějakou novou kuchařku?

"Ano, pořád chystám recepty do dalších kuchařek, rozdělaných je jich více. Letos bych chtěla další kuchařku vydat. Tak snad vše klapne a bude se líbit. A třeba mě můj grafik a korektoři ještě nezabijí-). V tomto případě to totiž už není jen o mém času, ale i o jejich. A pak samozřejmě o času tiskárny, která mi je tiskne. Také ten šrumec musí přežít moje rodina. Je pravda, že už si zvykají a také už vím jak na to a oni už ví co ode mě čekat. Není to se mnou jednoduché, většinou když se začíná, mám pocit, že už je pozdě a mám tendenci na všechny vytvářet tlak a ne každý pod stresem pracuje rád."

V dnešní době je velká nabídka kurzů vaření/pečení, pro koho jsou určené tvé kurzy a zvládne je úplný začátečník, který si s bezlepkovou dietou zatím neví rady?

"Kurzy se snažím vždy udělat zajímavé jednak pro začátečníky a jednak pro pokročilé. Vždy připravuji na kurzu lehčí i složitější pokrmy a pečiva. Každý jednotlivec si dle programu může vybrat zda je toto téma pro něj zrovna aktuální a zajímavé. Snažím se, aby si každý odnesl maximum umu, rad i zkušeností. Kurzy přizpůsobuji i dle dalších požadavků na alergeny nebo intolerance ( tzn. bez lepku, mléka, vajec, ořechů, příp. jen bez lepku a laktózy..). Je to o domluvě a požadavcích kurzistů, kteří mi to předem nahlásí."

rozhovor

Jaké byly tvé začátky, když ti diagnostikovali celiakii? Co bylo pro tebe nejtěžší?

"Zjištění, že jsem celiak byl v první moment šok, nevěděla jsem vůbec co to znamená a obnáší. Navíc doktorka se tvářila, že je situace vážná a dieta celoživotní, což asi každého v první moment vyděsí. No popravdě mi trvalo rok než jsem se s tím nějak vyrovnala a smířila. Nejtěžší bylo naučit se chodit vedle cukráren a pekáren s vědomím, že to není pro mne. A taky se naučit vařit a péct bez lepku. Samozřejmě za ty roky se úhel pohledu na celou situaci hodně změnil. Jsem ráda, že jsem si vyslechla diagnózu celiakie a ne závažnějšího onemocnění. A takhle je potřeba na to pohlížet, protože celiakii máte svým způsobem ve své režii, vy si hlídáte jídelníček, vy zodpovídáte za svoji stravu a dodržování diety. I když je to samozřejmě těžké, na druhou starnu nebýt tohoto onemocnění, nedělala bych kurzy pečení ani nevydávala kuchařky. Jsem ráda, že pomáhám ostatním tyto začátky na dietě ulehčit a tu cestu nabídnout jednoduší než jsem měla já."

Doma vaříš pro manžela a své děti zvlášť nebo jedí s tebou – bezlepkově? A jaký bezlepkový recept má rodina nejraději?

"Manžel i děti se stravují se mnou bez lepku a díky tomu mi denně poskytují výbornou zpětnou vazbu v porovnávání jídel s lepkem a bezlepkem. Jsou pro mě taková laboratoř v nových receptech. Samozřejmě vyloučení lepku u zdravých jedniců není žádané a vhodné, takže v práci a ve školce se stravují normálně s lepkem. Také jim kupuji jejich lepkové pečivo. Ale když peču a vařím vždy je to bez lepku. Co mají nejraději, těžko říct, asi jim chutnají všechny recepty, které si dovolím sdílet, protože pokud to nezmizí z plechu, nebo talíře a zůstává netknuté nebo nakousnuté, tak recept nezveřejňuji. U nás doma je už standard, že na narozeniny všech členů připravuji bezlepkový Sacher dort, ten si nikdo v lepku nežádá a taky nikdo nepozná, že je bez lepku. Takže asi taková klasika, bez které by nebyly narozeniny."

rozhovor1

A na závěr se musíme zeptat, jaké máš plány pro rok 2020? Ať už osobní nebo pracovní?

"Z osobního hlediska si přeji především abychom byli všichni zdraví a spokojení. Aby se nestala žádná katastrofa, byl mír a pohoda. Po profesní stránce je nápadů a plánů hodně. Tato činnost mě baví a přináší uspokojení, není o nápady nouze a samozřejmě jsem i motivována lidmi, kteří podle mě a se mnou pečou, at v rámci kurzů nebo na základě kuchařek. Jsem v rozjetém vlaku, který má jasně danou cestu až do konce roku, takže vše ostatní je o tom, co mi rodina a čas navíc umožní. Každopádně kurzy mám téměř naplněné až dokonce roku a to v rámci škol i jednotlivců. Když bude skulinka možná nějaký ještě dle zájmu a času přidám. V plánu je také další kuchařka a pak taková malá překvapení, která by nebyla překvapením kdybych je vyzradila. Takže pořád je na co se těšit."

Moc děkujeme Vlaďce za rozhovor a přejeme ať vše co dělá, ji stále baví a je v tom úspěšná jako doposud! Těšíme se na bezlepkový kurz Pečeme s Nutrifree, který se uskuteční už v sobotu 21.března 2020!

Zdroj fotek: Facebook Vladěna Halatová

Nutrifree.cz

Tenesito s.r.o. je mladá, úspěšná společnost zabývající se distribucí italských bezlepkových potravin. 

Společnost přinesla na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, mouk, těstovin, sušenek a mnoho dalších specialit.

Řekli o nás

  • Zuzana O.

    Mouky Nutrifree jsou nejlepší pro mé potřeby. Ať už peču chléb, koláč, nebo dort, s moukami Nutrifree dosahuji nejlepších výsledků a chutě ze všech mnou zkoušených značek.

  • 1

Kontakt

  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 +420 775 199 197
  Plzeňská 157/98, 150 00 Praha 5

Sledujte nás