Velikonoční jidáše

DSC 4211

Jidáše ozdobí jakýkoliv velikonoční stůl, je ale potřeba prověřený recept od Vlaďky Halatové. Tady je!

Ingredience (množství na 10 jidášků):

- 30g rozpuštěného másla (nebo rostlinného tuku)

- 250 g bezlepkové směsi na pečivo Nutrifree (Mix per Pane)

- 12 g čerstvého droždí

- 50 ml vlažného mléka (na kvásek) (rostlinné mléko)

- špetka soli

- 1 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 3g Irského mechu v prášku

- 200 ml vlažného mléka (na psyllium)

- 70g kokosového cukru nebo (60g jiného sladidla – třtinový nebo krystalový cukr)

- 1 lžička vanilkové pasty (Bourbon od Dr.Oetker)

- 30ml mléka ( na rozmíchání 1 lžičky vanilkového bourbonu) nebo rostlinné mléko

Na potření použijeme celé rozšlehané vejce a na posypání mák nebo lněné semínko.

Postup:

Z droždí, cukru a 50 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek, který bude bublat nebo bude mít čepičku. Do další mísy nalijeme 200ml teplého mléka do kterého přidáme 1 lžíci psyllia a ponorným mixérem rozmixujeme, aby vznikla hustá gelová konzistence. Poté přidáme ostatní suroviny a vše vyhněteme, s tím, že rozpuštěné máslo dáváme v polovině hnetení těsta.

V zakryté misce (igelitem, poklopem, víkem) těsto kyne cca 50 minut, poté si ho dáme na pomoučený stůl a překládáme od kraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a popřekládáme zase od kraje ke středu, abychom z těsta vymačkali přebytečný vzduch. Mouku přidáváme, jen co je nutné.

Těsto rozdělíme na 10 bochánků. Z každého uděláme tenký váleček o průměru cca 1cm a tvarujeme nebo motáme do různých tvarů. Necháme cca 20 minut dokynout na pečicím papíru na plechu (zakrytém igelitem nebo čistou utěrkou, ať neoschnou).

Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, dolů dáme ještě jeden starý plech nebo pekáč na vodu. Jakmile je trouba rozpálená, Jidášky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme mákem. Na starý rozpálený plech nalijeme vařící vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Jidášky vložíme do trouby a takto pečeme 5 minut, aby došlo k zapaření.

Po 5 minutách je třeba vyndat spodní plech nebo pekáček s vodou, vyvětrat páru a snížit teplotu na 200 °C. Pečeme cca 20–30 minut, je potřeba to pohlídat. Správně upečené Jidášky poznáme tak, že na poklep zní dutě a mají pěknou barvu na vrchní i spodní části.

Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku, aby vychladly. Pokud víme, že je nesníme, ukládáme do krabiček na mrazák.

  1. příprava: cca 5 minut + vzejití kvásku: 15 minut
  2. hnětení: cca 8 minut + kynutí: cca 50 minut
  3. překládání a tvarování: cca 8 minut + kynutí: cca 30 minut
  4. zapářka: 5 minut + pečení: cca 35 minut

DSC 4205

Zdroj: Vladěna Halatová / bezlepkove.com

Nutrifree.cz

Tenesito s.r.o. je mladá, úspěšná společnost zabývající se distribucí italských bezlepkových potravin. 

Společnost přinesla na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, mouk, těstovin, sušenek a mnoho dalších specialit.

Řekli o nás

  • Zuzana O.

    Mouky Nutrifree jsou nejlepší pro mé potřeby. Ať už peču chléb, koláč, nebo dort, s moukami Nutrifree dosahuji nejlepších výsledků a chutě ze všech mnou zkoušených značek.

  • 1

Kontakt

  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
 +420 775 199 197
  Plzeňská 157/98, 150 00 Praha 5

Sledujte nás